Historie

Avance is een fusievereniging van de voormalige volleybalverenigingen “Advendo” uit Vortum-Mullem en “Voversa” uit Sambeek

Advendo

Aangenaam Door Vermaak ENuttig Door Ontspanning. Opgericht in 1958 door een stel vrienden en spelend in de veel te kleine gymzaal van de lagere school. Vele jaren van tomeloze inzet voor het volleybal, waarbij het plezier niet uit het oog verloren werd. Er was een perfecte harmonie tussen sport, spel en plezier.

Met ruim honderd leden was Advendo een omvangrijke vereniging in het land van Cuyk. Een hechte band tussen vereniging en dorp met een aantal opmerkelijke anekdotes. In de 60-er jaren werd er meer tegen Molukse teams, dan tegen Nederlandse teams gespeeld. Advendo was in de regio de eerste volleybalvereniging die een internationaal toernooi organiseerde, waarbij de dansavond zoveel geld op leverde dat er een tijdje geen contributie hoefde te worden betaald. Een bijzonder kenmerk bleef altijd door de club waaien: kameraadschap en vriendschap is veel belangrijker dan het winnen van een wedstrijd.
Vortum-mullem was Advendo en omgekeerd. Door die betrokkenheid van iedereen zijn er topprestaties neergezet zoals de promotie naar de tweede divisie landelijk.

Dit niveau vasthouden zonder spelers te werven van andere verenigingen blijkt geen optie en dus wordt er naarstig gezocht naar talenten bij andere verenigingen. Geweldige spelers worden binnengehaald en vertrekken waardoor de stabiliteit onder de vereniging aan het wankelen raakt. Zelfs talentvolle spelers uit eigen kweek zoeken hun heil elders. Toen kwam het besef dat je moet investeren in je eigen jeugd. Daar was Advendo te smal voor en werd de samenwerking gezocht met de jeugdafdeling van buurtvereniging Voversa uit Sambeek. Na vele jaren van vruchtbare samenwerking is daarmee de basis gelegd voor de fusie in 1998.

Voversa

In Sambeek werd op 18 november 1968 de volleybalvereniging “Voversa” opgericht.
Het initiatief ging uit van de KPJ (katholieke plattelands jongeren). Het bestuur bestond uit Leo van Els, Mini Laarakkers, Truus Jacobs, Gerry en Mat Zeegers.

Met 45 senioren en 11 junioren werden de eerste trainingen in het gymzaaltje aan de Grotestraat in Sambeek gehouden. In 1981 werd een heuse sporthal gebouwd, de “Warandahal”.
In het seizoen 1969/1970 startte Voversa de competitie. Er was na een goede start in 1971 een dieptepunt met als resultaat nog 2 bestuursleden. Jan Derikx werd op dat moment de nieuwe voorzitter en dat bleef hij bijna 25 jaar lang.

De dames bij Voversa bleven steeds de boventoon voeren. De eerste promotie was in 1969/1970 van het 2e damesteam naar de 2e klasse. Langzaam maar zeker werd er meer gepromoveerd. Hierdoor kwam de eerste sponsor om de hoek kijken (Reisbureau Laarakkers), die trainingspakken voor dames 1 kocht. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen in het huidige sponsorbeleid.

Avance

In 1998 vond de fusie plaats tussen beide verenigingen tot VC Avance die bestuurlijk, organisatorisch en financieel goed in elkaar zit. Een sterke heren en dames afdeling waarbij een brede jeugdafdeling zorg draagt voor toekomst van het volleybal.
In 2001 werd VCE uit Boxmeer opgeheven en is opgegaan in VC Avance. Al vele jaren speelden de jeugdleden van VCE bij Avance.
Dus uiteindelijk zijn de volleybalverenigingen uit Boxmeer, Sambeek en Vortum-Mullem samengegaan om het volleybal aan te bieden voor jong en oud, waar iedereen op zijn of haar niveau kan spelen en prestatie en ontspanning in goede balans zijn.

Avance komt van het Franse woord avancer, wat vooruitgang boeken betekent. Dat laatste heeft de vereniging ook gedaan in menig opzicht.

Er is ontzettend hard gewerkt, en nog steeds, aan de basis van de vereniging waar de mini’s een belangrijke rol vervullen voor de toekomst. Met veel inzet van iedere betrokkene wordt daar gewerkt om het volleybal aan te bieden in de breedste zin van het woord, waarbij gezelligheid en prestatie in goed evenwicht zijn. Uiteindelijk is het streven er om iedereen zoveel mogelijk op zijn of haar niveau te laten spelen.
Dat ons beleid zijn vruchten afwerpt vertaalt zich in het feit dat we al 3 toppers hebben gevormd: Bas Swinkels en Stefan Taanman en Lynn Blenckers. Deze drie jongelingen speelden de sterren van de hemel in Jong Oranje.

Onze dames spelen in de 3e divisie en ook daar zijn de verwachtingen, gezien het potentieel aanwezig talent, hoog gespannen. De recreanten zijn de ware toppers binnen onze vereniging in menig opzicht.
Kortom wij zien de toekomst positief tegemoet.